Paměť, Marek Sýkora, trénovat paměť, Paměťová škola, škola paměti

Paměť a jídelníček – článek časopisu Květy

Paměť a jídlo
Paměť a jídlo

Paměť a jídelníček

Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout pocitu, že hloupneme a ztrácíme paměť. Někdo dokonce začne uvažovat o počínajícím Alzheimerovi. Na fungování paměti má ale vliv mnoho faktorů a příčinou jeho snížené výkonnosti klidně může být to, co jíme!

Jak to vidí trenéři paměti?

Co radí lidé, kteří se mohou pochlubit, že mají fenomenální mozek a kteří na kurzech a školeních předávají zájemcům své zkušenosti?

 

Marek Sýkora

+ zakladatel Paměťové školy, s.r.o. (www.pametovaskola.cz)

+ autor knihy Lepší paměť snadno a rychle

+ držitel českého rekordu v disciplíně zamíchaného balíčku hracích karet: dokáže si ho zapamatovat za 63 vteřin

Věnujete pozornost tomu, co jíte, aby vám paměť fungovala a aby Vám to „dobře myslelo“?

Určitě ano. Nechci říkat, že jste to, co jíte, protože to lidé zprofanovali, ale pro mozek to prostě platí. Pokud často chodíte jako tělo bez duše a nedokážete se na nic soustředit, či motivovat, tak je to obvykle kvůli špatnému jídlu.

Které potraviny pro lepší paměť a soustředění radíte?

Mozek pro svůj rozvoj asi nejvíce potřebuje zdravé tuky. Semínka, oříšky, ryby a na svých školeních vždy říkám „Vytvořte si zvyk, že pondělí je váš avokádový den!“ Pravidelné zařazování zdravých tuků je důležité hlavně s přibývajícím věkem.

Jaký jednoduchý trik na posílení naší paměti byste doporučil?

Používejte mozek a on bude fungovat! Co používáte, o to nepřijdete. To platí pro svaly, cizí jazyky i paměť. Čím častěji budete mozek namáhat něčím novým, tím lépe bude fungovat. Udržujte svůj mozek ve střehu nejen tradiční křížovkou nebo sudoku, ale dostaňte jej mimo komfortní zónu, klidně jen tím, že si týden budete čistit zuby druhou rukou. Dnes si to schválně zkuste.

S pozdravem za Paměťovou školu, s.r.o., Marek Sýkora

Kurzy a školení pro firmy i veřejnost, kniha: LEPŠÍ PAMĚŤ snadno a rychle

Celý článek vyšel v časopisu Květy.

Sdílením pomůžete!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest